Waarom dragen?

  • Geplaatst op
  • 0

egelmatig krijg ik klanten in de winkel, die zich afvragen waarom je je baby zou dragen.
Los van de praktische kanten van het baby-dragen, zijn er nog heel veel meer belangrijke voordelen aan verbonden.

Het dragen van je baby is iets dat in veel verschillende culturen wordt gedaan, en als normaal wordt gezien.
Normaal is het eigenlijk ook, want wij mensen zijn van nature dragers. 

Zoals bekend stammen we af van de aap, en als je in de dierentuin of in een filmpje een aap eens goed bestudeert kom je tot de conclusie dat een aap zijn jong nooit ergens achterlaat.
Waarom niet? Je aapje achter laten, is eigenlijk levensgevaarlijk en daarmee weet je bijna zeker dat je je kindje kwijtraakt.Bij de oermens was dat vroeger niet anders. Liet jij je baby ergens liggen, was de kans heel erg groot dat je je kindje kwijt was.
Van nature is het dus heel normaal om je baby bij je te dragen. Vroeger hadden ze niet die hippe draagzakken, of mooi gekleurde doeken. Een draagdoek moest vooral praktisch zijn.

Met de tijd zag je de draagdoek steeds minder.
Net zoals een eigen kamer hebben voor je kindje, was het gebruiken van een kinderwagen (liefst door iemand die je in dienst had) een teken van welvaart.
Op deze manier werd het dragen steeds minder gezien en was het vrij snel verdwenen van het straatbeeld.

Tegenwoordig vinden we het allemaal weer heel erg belangrijk wat het beste is voor ons kindje.
We worden ons bewust van schadelijke stoffen, ongezond eten, ongezonde levensstijlen en voeren dit door op de opvoeding van onze kinderen.

De voordelen van het dragen van je kindje op een rijtje:

-Je hebt je handen vrij. Zo heb je nooit meer het probleem dat je je kindje niet weggelegd krijgt en daardoor de afwas niet kunt doen of de was niet kunt ophangen. (al is dat soms best een fijn excuus?!)

-Zorgt voor een hele goede hechting tussen moeder en kind. (Of andere drager) Doordat je veel huid op huidcontact hebt komt het hormoon oxitocine vrij. Dit hormoon wordt ook wel het knuffelhormoon genoemd. Het zorgt dat de binding tussen jou en je kindje probleemloos verloopt. Dit komt ook vrij bij het geven van borstvoeding.

-Je weet zeker dat je kindje veilig is als je het bij je draagt. 
Zoals het vroeger heel belangrijk was, is het nu nog steeds heel prettig. Zolang je je kindje bij je draagt, kan er eigenlijk niets gebeuren.

-Het werkt rustgevend voor je kindje.
Je kindje is vanaf conceptie gewend gewiegd te worden in jou buik en daarmee te luisteren naar jou hartslag en jou stem. Vanzelfsprekend is het dus het allerfijnst als dit buiten de buik gewoon doorgaat! 
Het is niet gek dat een baby niet graag alleen in bed wil slapen, ze zijn dit niet gewend.
Als je je kindje bij je draagt is het ontzettend rustgevend voor je baby, je hoort niet voor niets vaak dat ze in de draagdoek binnen enkele minuten in diepe slaap zijn.

-De draagdoek geeft een geborgen gevoel.
Je kindje is 9 maanden lang gewend aan geborgenheid van de baarmoeder. Er was weinig ruimte, zeker in het laatste trimester, en dat was prettig. Ineens buiten de buik is dat een hele grote verandering. De draagdoek kan deze geborgenheid weer teruggeven. Je kunt je voorstellen hoe prettig dat is voor je baby! Bedenk maar eens hoe het voor jou voelt als iemand je strak vasthoudt en knuffelt bij enge en spannende gebeurtenissen. 

-De temperatuur regulatie van je kindje kun je goed in de gaten houden.
De temperatuurregulatie van een pasgeboren baby is belangrijk. Heeft je baby de energie nodig om op temperatuur te blijven, zal er minder energie in voedingen en groeien gestopt kunnen worden. Als je je kindje bij je draagt werk jij van nature als kacheltje voor je baby. Het is zelfs zo dat je borst zich afstemt op de temperatuur die op dat moment gewenst is. Prachtig he?

-Minder huilbaby's
Terugkijkend naar bovenstaande voordelen kun je je vast al voorstellen dat kindjes die veel gedragen worden, minder huilen.
Uit onderzoek is gebleken dat onder gedragen baby's echt minder huilbaby's voorkomen. Baby's zijn gelukkiger en kunnen vaak af met kleinere signalen om aan hun ouders te laten zien wat ze nodig hebben.Is je interesse gewekt?
Wil jij ook graag je baby dragen?
Boek dan een draagconsult bij Hip & Groen.
Mail naar info@hipengroen.nl voor meer informatie.

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »